Lasten ja nuorten liikuttajana myös omaehtoinen liikunta on lähellä sydäntämme. Oulun Voimisteluseurassa vietettiin teeman parissa 2.-8.10. Vipinäviikkoa, jolloin lapset ja nuoret haastettiin seuraamaan omaa liikunnallisuuttaan Vipinäviikko-passia täyttämällä. Havaitsimme täytetyistä passeista sen, että hyvin harvalla suositusten mukaiset liikunta-annokset täyttyvät, vaikka harrastusryhmään kuuluisikin.

Perhe on tärkeä malli suhtautumisessa liikuntaan. Koko perheen kanssa liikkuminen opettaa liikkumisen kuuluvan päivittäiseen elämään. Kotona kannattaa miettiä yhdessä, missä on turvallista hyppiä, tehdä kuperkeikkoja ja kärrynpyöriä, kiipeillä, tanssia, harjoitella koreografioita jne. Lapselle ja nuorelle kannattaa tarjota myös mahdollisimman monipuolisia liikuntakokemuksia; metsäretkiä, lenkkejä, leikkipuistoilua, pelejä jne.

Alle kouluikäisen suositusten mukainen liikuntamäärä on kolme tuntia liikkumista joka päivä. Päivittäisen fyysisen aktiivisuuden suositus koostuu monipuolisesta liikkumisesta: kevyestä liikunnasta ja reippaasta ulkoilusta sekä erittäin vauhdikkaasta fyysisestä aktiivisuudesta. Lapselle tulee kuitenkin antaa myös mahdollisuus rentoutumiseen ja rauhoittumiseen. Päivittäinen liikunta on lapselle yhtä tärkeää kuin riittävä uni ja terveellinen ravinto. Lähde: Iloa, leikkiä ja yhdessä tekemistä – Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset (Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2016: 21).

Kouluikäisten suositusten mukainen liikuntamäärä on 1-2 tuntia päivässä monipuolisesti ja ikään sopivalla tavalla. Yli kahden tunnin pituisia istumisjaksoja tulee välttää. Lähde: Fyysisen aktiivisuuden suositus kouluikäisille 7–18-vuotiaille. Lähde: Helsinki 2008 (Lasten ja nuorten liikunnan asiantuntijaryhmä 2008. Opetusministeriö, Nuori Suomi ry).

Vipinäviikko-passin palauttaneiden kesken arvottiin 20€ lahjakortteja HopLopiin (alle 7-vuotiaat) ja SuperParkiin (yli 7-vuotiaat). HopLopin lahjakortit voittivat Vilma (Lumi-ryhmästä) ja Selina (myös Lumi-ryhmästä) ja SuperParkin lahjakortit Elsa (Laventeli-ryhmästä), Anniina (myös Laventelista) ja Janika (Pinkki-ryhmästä). Paljon onnea voittajille! Voittajiin/heidän huotajiinsa otetaan yhteyttä myös henkilökohtaisesti.