Tämä juttu on osa #OmanElämäsiOVOS-juttusarjaa, joka esittelee Oulun Voimisteluseuran lajeja ja harrastusmahdollisuuksia. Oman elämäsi OVOS on Oulun Voimisteluseuran visio vuosille 2021-2026. Lue lisää seuran strategiasta.

Tiesitkö, että Oulun Voimisteluseurassa voi harrastaa voimistelun lisäksi myös laadukasta ja tavoitteellista tanssia jo ihan pienestä pitäen, hankkia esiintymiskokemusta Voimisteluliiton Stara-tapahtumissa kuusivuotiaasta alkaen ja päästä kisaamaan Voimistelun ja tanssin Lumo-tapahtumissa yli 10-vuotiaana? Lisäksi kaikenikäisenä voi päästä esiintymään seuran kevätnäytöksissä ja jopa valtakunnallisissa (ja isompana kansainvälisissä) voimistelutapahtumissa (Gymnaestradat) tuhatpäiselle yleisölle ja televisioon mm. kenttä-, halli- ja ulkolavanäytöksissä. Harrastajilla on myös mahdollisuus kasvaa seurassa tanssin ohjaajiksi.

Korona-aikaan 2020-2021 seurassa harjoiteltiiin tiukasti alueellisia rajoituksia seuraten sekä etänä että saleilla, tanssin aluekisat olivat virtuaalikisoja (kisasuoritukset videoitiin kotisaleilla ja lähetettiin kisaan), valtakunnallisia tanssitapahtumia ei järjestetty ollenkaan ja aika väistämättä vaikutti joukkueisiin ja ohjaajiin. Tästä huolimatta suuntaamme katseemme positiivisesti ja optimistisesti tulevaisuuteen! Konkreettisena esimerkkinä tutustumme kesän lopussa syntyneeseen uuteen nuorten tanssijoukkueeseen, jonka jäsenet nuoresta iästään huolimatta omaavat vahvan taustan seurassa.

Kaksi nuorten tanssijoukkuetta, Pinkki ja Lime, yhdistyivät uudeksi 14-16 -vuotiaiden Salvia-joukkueeksi. Joukkueet harjoittelivat ensin vuosikausia erillään ja saavuttivat tahollaan kisamenestystä. Joukkueiden jäseniä on osallistunut myös voimistelun suurtapahtumiin (Lahti 2013, Helsinki 2015 ja Turku 2018), ja joukkueet ovat olleet aktiivisia seuran järjestämällä Vipinäviikolla, jolla seurataan lasten ja nuorten liikunta-aktiivisuutta viikon ajan. Joukkueiden taustat tietäen voimme odottaa yhdistetyltä joukkueelta huikeita tanssiesityksiä ja kisamenestystä tulevaisuudessakin! Tutustutaanpas näihin joukkueisiin vähän tarkemmin.

Jo kymmenen vuotta Pinkin taivalta

Pinkki starttasi kymmenen vuotta sitten 4-6 -vuotiaiden Jumppakoulu-ryhmänä, joka pian suuntautui tanssiin. Heti alkumetreillä ohjaajaksi asettui Veera Manninen. Joukkue esiintyi aluksi monta vuotta Stara-tapahtumissa ja siirtyi vuonna 2018 Lumo Gym For Life -sarjan kautta kilpailemaan tanssin sarjaan. Kisalavojen lisäksi joukkue keräsi kokemusta esiintymällä erilaisissa tapahtumissa, kuten kiltojen kokoontumisessa ja seuran juhlavuoden avajaisissa. Joukkue menestyi aluekisoissa tasaisesti: ensimmäisissä kisoissa Gym For Life -sarjassa sijoituksena oli kultakategoria, ja sen jälkeen pronssia tuli kolmesti vuosina 2019-2021. Kilpailuohjelmat olivat show- ja nykytanssia, mutta kokeilemaan päästiin elementtejä eri lajeista, kuten discosta.

Pinkki alueellisessa Lumo-tapahtumassa helmikuussa 2019. Kuva: Jukka Hämeenniemi.

Akrobatiataitureita Limessä

Akrobatiapainoitteiseen tanssiin suuntautunut ohjaaja Ronja Snåre perusti Voimistelukoulun Lime-joukkueen 8-11 -vuotiaille vuonna 2015 Helsingin World Gymnaestradan jälkeen. Joukkue osallistui Voimisteluliiton Stara-tapahtumiin ja seuran kevätnäytöksiin temppuja sisältävin ohjelmin. Tunneilla yhdistettiin sulavasti showtanssi ja akrobatia, joka näkyi paljon myös kisaohjelmissa. Koreografiat kertoivat tarinaa ja liikekieli sekä teema tukivat tarinan kerronnassa. Kisamenestystä saavutettiin aluetapahtumissa vuodesta 2019 alkaen: ensin Gym For Life -sarjassa hopeakategoria ja sitten peräkkäisinä vuosina kultaa ja hopeaa tanssin kisoissa. Lisäksi joukkue sai kaksi kunniamainintaa koregrafian omaperäisyydestä ja liikedynamiikan käytöstä.

Tästä kaikki alkoi – Lime ensimmäisessä kevätnäytösohjelmassaan toukokuussa 2016. Kuva: Riitu Ruokamo.

Pinkki + Lime = Salvia

Suurin osa uudesta Veera Mannisen ohjaamasta joukkueesta otti kauteen varaslähdön Voimisteluliiton järjestämällä tanssin leirillä Vierumäellä elokuun puolessa välissä. Treenisaleille tytöt pääsivät palaamaan elokuun lopulla, jolloin koko porukka oli ensimmäistä kertaa kasassa. Kausi alkoi tutustumalla, ryhmäytymällä sekä tietysti joukkueen nimen valinnalla. Heti syyskuussa Salviassa on päästy jo uuden ohjelman pariin, ja pian alkavat myös kenttänäytöksen harjoitukset. Mielessä onkin tulevan kauden kilpailut, jotka ovat ensimmäiset live-kisat sitten helmikuun 2020. Kaudelle on tiedossa muun muassa kotikisat sekä kesäkuun Suomi Gymnaestrada ja valtakunnallinen Lumo-finaali Tampereella. Salvia-joukkueen jäsenistä löytyy myös kolme uutta apuohjaajaa, jotka auttavat tanssin salojen avaamisessa seuran pienempien joukkueille.

Onnea ja menestystä Salvian taipaleelle!

Teksti: Tuula Strömberg, Ronja Snåre ja Veera Manninen