Historia

Oulun Voimisteluseura Ry, entinen Naisvoimisteluseura Oulun Kisa-Siskot ry, on perustettu 4.4.1930.

Vuonna 1930 oli Oulussa vain yksi suomalainen naisvoimisteluseura. Tämän seuran ulkopuolella olevat naiset toimivat pääasiallisesti paikallisten miesvoimisteluseurojen yhteydessä. Niinpä 4.4.1930 56 naista perusti Aili Kalliokosken johdolla Naisvoimisteluseura Oulun Kisa-Siskot nimisen seuran, joka liittyi Suomen Naisten Liikuntakasvatusliiton (SNLL) jäseneksi. Jo seuraavana vuonna jäseniä oli 167. Kun naisvoimistelu tuolloin eli voimakasta nousukautta, ymmärtää helposti valistuneiden ja aikaansa seuraavien oululaisnaisten kiinnostuksen lähteä mukaan terveyttä ja hyvinvointia edistämään.

Kalevassa 2.4.1930 oli ennakkotietoa uuden seuran perustamisesta. ”Nykyajan kiihkeä olemassaolon kamppailu jäytää ja kuluttaa ihmisten elimistöä ja järkyttää sielun tasapainoa enemmän kuin minkään muun aikakauden. Tehtaitten jyrinä, katuliikenteen huumaava kohu, suurten kivitalojen muurahaismainen elämänkuhina ja kaiken lisäksi suursodan kauhut, kaikenlaiset kiihottavat huvitukset, yövalvonta ja monet muut seikat tärvelevät nykyään ihmisten hermoston. Voimistelu, urheilu ja leikki voivat oikein johdettuina herättää ihmisissä eloon turtuneen elämänriemun.” Näin ”puffattiin” Kalevassa uuden naisvoimisteluseuran perustamiskokousta. Kyllikki Nykänen-Nauha kirjoitti voimistelun ja ruumiinliikunnan voimakkaan tunteikkaan ylistyslaulun seuran perustamisvuonna 1930. Hän antaa sanojen palaa mm. näin:

”Voimistelu ja ruumiinliikunta
Olen vain kaksi sanaa,
mutta sittenkin minuun sisältyy kokonainen elämänonneni.
Minä olen elämä itse
voimakas, jumalainen,
nuoruutta ja kauneutta täynnä”

Perustajanaiset olivat niin vahvasti sitoutuneet ruumiinliikunnan aatteeseen, että tämän päivän ihmisen on suorastaan vaikea kuvitella sitä paloa mikä huokuu alkuvuosien pöytäkirjoista ja muista kirjoitetuista dokumenteista.

Oulun Kisa-Siskot ja myöhemmin Oulun Voimisteluseura on koko toimintansa ajan katsonut myös seuran sisältä ulospäin. On osallistuttu alusta alkaen kansainvälisiin, valtakunnallisiin ja alueellisiin voimistelutapahtumiin. Oman liiton toiminnassa on oltu aktiivisesti mukana sekä valtakunnan että alueen tasolla. Yhteistyössä on toimittu myös muiden oululaisten voimistelu- ja liikuntaseurojen kanssa. Juhlat ja esiintymiset ovat olleet oleellinen osa seuran toimintaa ennen ja ovat edelleen. Seuran tasokkaat näytökset vetävät salit täyteen katsojia.